Férová snídaně
Autor příspěvku: Veronika Pavlíčková
Fairtrade a Férová snídaně – reportáž
Během posledních dvou týdnů, dávaly obě deváté třídy dohromady menší projekt, který nesl název Férová snídaně. Hlavní náplní tohoto projektu bylo seznámení ostatních tříd krátkou prezentací s programem Fairtrade a následné prodávání fairtradových produktů ve sborovně.
Značka Fairtrade znamená spravedlivější obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv a šetrnost k životnímu prostředí. Prezentace zabraly hodně času, ale určitě stály za to. Proběhly v každé třídě a informovaly žáky o různých faktech co se týče pěstování kakaa a kávy a životních podmínek pěstitelů. Téma si rozdělily deváté třídy následovně: 9.A měla jako fairtradové téma kávu a 9.B se věnovala kakau. Témata přivedla žáky na zajímavý nápad s prodáváním banánu s čokoládou z čokoládové fontány a sladkého kakaa. Toto ocenily zejména děti z prvního stupně. Pro učitele si deváťáci připravili prodej kávy.
Projektová výuka trvala 3 vyučovací hodiny. První hodinu zahájily deváťáci prezentacemi v jednotlivých třídách. Ty obsahovaly jak základní informace, tak i otázky a nakonec se vždy objevila také aktivita např. různé křížovky, puzzle, kvízy nebo pohybové hry, zejména pro první stupeň. Poté následovala krátká výstavy Fairtrade v tělocvičně po jednotlivých třídách. Výstava zahrnovala podrobné informace o Fairtrade a klíčových problémech pěstování kakaa a kávy jako jsou chudoba, dětská práce a ničení deštných pralesů.
Férové snídaně pořádají dobrovolníci na více než stovce míst České republiky jako piknikový happening, aby ukázali svůj zájem o život pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů v dalekých zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.
Poté každá třída férově posnídala. Děti si buď přinesly nějakou fairtradovou dobrotu z obchodu nebo produkt místních farmářů či pěstitelů, ale nejvíce převažovaly vlastní domácí výrobky.
Autoři článku: Janek (9.A)+ Nicol (9.B)